Monday, April 30, 2012

kudapan or cikedis

You know what it is kudap-kudapan? kudap²an ialah makanan ringan a.k.a snek/jajan/ cikedis. cikedis?? cikedis 2 ibu saya yg panggil hahaha cikedis 2 maknenye jajan la. Majoriti org kat dunia ni mst ade simpan jajan utk dimakan diwaktu senggang x kire la simpan dalam loker ke, dalam kitchen cabinet ke mst ade punye la. It normal la sbb pantang je ade mase yg bosan² nnt mst mulut ni start gatal nak mengunyah. especially family aku mmg ske mkn tp xske mknn heavy. Ibu mst wajib memastikan kabinet penuh dgn mknn. Tp bagus jgk sbb snek ni bole jadi backup kalau tetamu datang. Kadang² ade tetamu yg ske sgt datang bg suprise dah x sempat nak lari masak kat dapo. so time² cmni la kudap²an menjadi penyelamat hehehehe so kat post kali ni ak ade dua resepi yg sgt simple. And yg lg best die tahan lame tp kene simpan dalam balang la. =)

POPIA NESTUM

1 paket kulit popia
1 cawan gula aising
1 cawan nestum (blender halus)
putih telur

CARA²

1. gulung kulit popia menggunakan lidi satay, sapu putih telur di hujung pemati kulit popia spaya melekat.
2. goreng popia hingga kulit popia nampak ranggup, angkat dan toskan minyak.
3. campur nestum dan gula aising kemudian gaul dgn popia.
4. dah siap =)






  
Resepi Asal : Bukhairiah
BISKUT COKLAT BADAM

1biji kuning telur
250 butter
60 g gula halus
160 tepung gandum
20g serbuk koko
50g nestum
100g choc chip/ choc rice.(ak x letak pn)
100 g badam...

CARA²

1. butter dan gula digaul sebati....tambhkan asen vanilla.
2. masukkan kuning telur
3. tepung, koko, nestum, badam cohc chips di gaul..d msukkan dlm adunan butter sedikit demi sedikit
4. bakar dlm 180 darjah celcius selama 25 min..atau hingga masak.

adunan yg dah siap di uli


tekap doh ikut bentuk yg anda suke



siap dibakar tp kurang cantik sikit sbb nmpk merekah. 1st time buat pasni kene kurangkan temp ;)

senangkan?? =)) kalau rajin ce la try wat mst jadi ;))

No comments:

Post a Comment

leave ur comment here =)