Tuesday, April 10, 2012

good news for women

semua orang tahu ape 2 kanser payudara cik ke, kakak ke, makcik ke, nenek ke, moyang ke, dan lelaki ke. dan semua wanita atau perempuan sgt takut dgn kanser payudara disebabkan risiko yg boleh mnyebabkan kematian. tipu la kalau ade wanita yg x menjaga kesihatan payudara die kan, semua org sgt berhati2 dalam hal ni. dalam banyak2 penyakit dalam kalangan wanita, kanser payudara menyumbang peratusan yg plg tggi. heee ngeris 2. tp skg ak nak ckp dunia dah makin maju. u know why? sbb zaman skg dah ade mesin yg boleh detect  breast cancer seawal yg boleh. before ni pn ade mesin untuk mengesan breast which is mamogram tp mamogram hanya lah mesin 2D dimensi. dengan mesin 2D imej kanser hanya boleh diimbas dengan sudut atas bawah dan kiri kanan. nk tau mesin yg terbaru ape? lagi canggih dr mamogram ;). taaddaaa!!!!

credit to google

ni la namenye Digital Breast Tomosynthesis. dengan DBT ni doktor boleh mengesan awal pembentukan cell cancer dalam payudara. denga mesin ni dapat menghasilkan imej 3D payudara dari pelbagai sudut dan yg plg awesome bile mesin dapat memberi imej tisu payudara dengan lebih jelas. ce korg bayangkan betapa keciknye tisu kulit kite, tp mesin ni boleh tgk tisu yg dalam payudara kite. power kan? dengan imej yg jelas berbanding imej dr mesin mamogram 2D, doktor pakar boleh meneliti setiap lapisan imej yg terhasil dgn mesin DBT. setiap buuton yg ditekan utk melihat imej tisu payudara, mesin akan mengeluarkan 15 imej dr imbasan yg dihasilkan. dengan adenye mesin ni Insyallah boleh bantu orang ramai utk mengesan awal kehadiran kanser. so sekali gus kite boleh merawat dan menjalankan langkah awal untuk menghalang cell kanser yg akan merebak. memang ajal dan maut semua di tangan Allah. tp as a human we need to make efforts to stay away from dangerous disease. While Rasullullah s.a.w encouraged His followers to care and do a treatment when needed. so please take note =)


"sesungguhnya Allah menurunkan penyakit, dan menjadikan bagi setiap penyakit  itu ubat, kerana itu hendaklah kamu semua berubat dan janganlah berubat dengan benda yang haram"
- hadis Rasullullah s.a.w -

No comments:

Post a Comment

leave ur comment here =)