Wednesday, April 25, 2012

cinta platonik

Definisi cinta platonik, 'istilah yg dipakai untuk menyebut sebuah perkaitan kasih sayang, tetapi unsur² rasa tarikan secara seksual tidak wujud.' [Wikipedia]

For sure kalau ak tanye, mst hidup korg pnh terjadinye cinta platonik kan?? ceee jgn tipu lah ;) zaman sekarang ni minda budak remaja dah terbuke. majoriti org zaman skg byk ade besfren yg berlainan jantina. Kalau mcm zaman dulu jangan kan nak kawan. nak tegur kawan yg berlainan jantina pn pki surat hahahaha boleh je ade kawan rapat or BFF yg berlainan jantina as long masing² pandai menjaga batas² as a Muslim :)


See?? dalam Al-Quran ade sebut tentang persahabatan antara lelaki dan wanita, tp jgn salah faham, boleh berkawan tp xde la sampai kite perlu bergaul dgn berlebihan. ade had2nye. okeh back to our topic! oke Cinta Platonik secara mata kasarnye sesuatu hubungan yg korg nampak kemesraan hubungan yg macam pasangan bercinta ttp hakikatnye tidak. Perasaan cinta mmg la wujud dalam Cinta Platonik ni tp cinta yg tidak lebih dr seorg kawan atau sahabat. Cinta dan sayang yg wujud atas dasar persahabatan, keselesaan bila bersama, keserasian, kebaikan yg ditunjukkan pasangan dan pelindungan. Dalam Cinta Plaktonik ni, ade satu perasaan seperti ingin melindungi seorg sahabat, caring each other, sifat yg terlalu ambil berat mcm hubungan dalam family. Bagi aku Cinta Platonik selalu disalah erti kan sbb ade yg berpendapat "xde istilah kawan baik bile lelaki dan perempuan berkawan rapat". yes! you're right but not totally right hahahaha sbb x semua org mcm 2. bagi sesetengah individu yg memahami erti persahabatan dan tujuan dia bersahabat dia xkan jatuh cinta dgn kawan sendiri. lumrah manusia jatuh hati 2? mmg la jatuh hati or cinte 2 lumrah manusia tp kadang 2 bukannye cinta tp nafsu. sbg remaja yg dah dewasa sepatutnye kite berfikiran secara matang dalam hal cinta ni. berfikir sebelum bertindak, jgn ikut hati, renung²kan.selamat beramal hahaahaha cehhh saje tiru ust izi. the best answer to your heart whether your feeling is love or friend is Istikharah. Dont trust with your heart. Trust Allah :). kalau betul lah kawan anda 2 jodoh yg Tuhan hantar alhamdulillah tp kalau x jgn la rosakkan persahabatan yg terjalin 2. and kalau betullah anda rase cinta anda antara kawan anda 2 tulus, berdoalah bukan ikut nafsu. As a good friend, we are responsible to protect our friend termasuklah maruah mereka :) itulah yg terbaik dalam persahabatan. Honestly aku pun xde la bagus sgt, tp x salahkan kite pn perbaiki diri sendiri utk jadi yg lebih baik dr semalam :) *yess u will abby =)  aamiin...









5 comments:

  1. cinta platonik...first time dgr...but setelah baca mcm ada bende ter-ada dalam hidup seharian...

    ReplyDelete
  2. hehe tau xpe. kdg2 terjadi tanpa kite sedar. kan kan kan ;)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. xde masalah pn sbnrnye jnji kite ikhlas dlm persahabatan n yg penting kene tau batas2nye. mmg lelaki n perempuan ada batas antara 1 same lain. 2 pandangan sy la. ade mcm2 cara kite boleh elak bnde ni berlaku. semua bergantung pada diri sendiri. n setialah pada yg satu, jgn mmberi harapan kpd org lain. =)

      Delete

leave ur comment here =)