Monday, April 30, 2012

kudapan or cikedis

You know what it is kudap-kudapan? kudap²an ialah makanan ringan a.k.a snek/jajan/ cikedis. cikedis?? cikedis 2 ibu saya yg panggil hahaha cikedis 2 maknenye jajan la. Majoriti org kat dunia ni mst ade simpan jajan utk dimakan diwaktu senggang x kire la simpan dalam loker ke, dalam kitchen cabinet ke mst ade punye la. It normal la sbb pantang je ade mase yg bosan² nnt mst mulut ni start gatal nak mengunyah. especially family aku mmg ske mkn tp xske mknn heavy. Ibu mst wajib memastikan kabinet penuh dgn mknn. Tp bagus jgk sbb snek ni bole jadi backup kalau tetamu datang. Kadang² ade tetamu yg ske sgt datang bg suprise dah x sempat nak lari masak kat dapo. so time² cmni la kudap²an menjadi penyelamat hehehehe so kat post kali ni ak ade dua resepi yg sgt simple. And yg lg best die tahan lame tp kene simpan dalam balang la. =)

POPIA NESTUM

1 paket kulit popia
1 cawan gula aising
1 cawan nestum (blender halus)
putih telur

CARA²

1. gulung kulit popia menggunakan lidi satay, sapu putih telur di hujung pemati kulit popia spaya melekat.
2. goreng popia hingga kulit popia nampak ranggup, angkat dan toskan minyak.
3. campur nestum dan gula aising kemudian gaul dgn popia.
4. dah siap =)






  
Resepi Asal : Bukhairiah
BISKUT COKLAT BADAM

1biji kuning telur
250 butter
60 g gula halus
160 tepung gandum
20g serbuk koko
50g nestum
100g choc chip/ choc rice.(ak x letak pn)
100 g badam...

CARA²

1. butter dan gula digaul sebati....tambhkan asen vanilla.
2. masukkan kuning telur
3. tepung, koko, nestum, badam cohc chips di gaul..d msukkan dlm adunan butter sedikit demi sedikit
4. bakar dlm 180 darjah celcius selama 25 min..atau hingga masak.

adunan yg dah siap di uli


tekap doh ikut bentuk yg anda suke



siap dibakar tp kurang cantik sikit sbb nmpk merekah. 1st time buat pasni kene kurangkan temp ;)

senangkan?? =)) kalau rajin ce la try wat mst jadi ;))

Wednesday, April 25, 2012

cinta platonik

Definisi cinta platonik, 'istilah yg dipakai untuk menyebut sebuah perkaitan kasih sayang, tetapi unsur² rasa tarikan secara seksual tidak wujud.' [Wikipedia]

For sure kalau ak tanye, mst hidup korg pnh terjadinye cinta platonik kan?? ceee jgn tipu lah ;) zaman sekarang ni minda budak remaja dah terbuke. majoriti org zaman skg byk ade besfren yg berlainan jantina. Kalau mcm zaman dulu jangan kan nak kawan. nak tegur kawan yg berlainan jantina pn pki surat hahahaha boleh je ade kawan rapat or BFF yg berlainan jantina as long masing² pandai menjaga batas² as a Muslim :)


See?? dalam Al-Quran ade sebut tentang persahabatan antara lelaki dan wanita, tp jgn salah faham, boleh berkawan tp xde la sampai kite perlu bergaul dgn berlebihan. ade had2nye. okeh back to our topic! oke Cinta Platonik secara mata kasarnye sesuatu hubungan yg korg nampak kemesraan hubungan yg macam pasangan bercinta ttp hakikatnye tidak. Perasaan cinta mmg la wujud dalam Cinta Platonik ni tp cinta yg tidak lebih dr seorg kawan atau sahabat. Cinta dan sayang yg wujud atas dasar persahabatan, keselesaan bila bersama, keserasian, kebaikan yg ditunjukkan pasangan dan pelindungan. Dalam Cinta Plaktonik ni, ade satu perasaan seperti ingin melindungi seorg sahabat, caring each other, sifat yg terlalu ambil berat mcm hubungan dalam family. Bagi aku Cinta Platonik selalu disalah erti kan sbb ade yg berpendapat "xde istilah kawan baik bile lelaki dan perempuan berkawan rapat". yes! you're right but not totally right hahahaha sbb x semua org mcm 2. bagi sesetengah individu yg memahami erti persahabatan dan tujuan dia bersahabat dia xkan jatuh cinta dgn kawan sendiri. lumrah manusia jatuh hati 2? mmg la jatuh hati or cinte 2 lumrah manusia tp kadang 2 bukannye cinta tp nafsu. sbg remaja yg dah dewasa sepatutnye kite berfikiran secara matang dalam hal cinta ni. berfikir sebelum bertindak, jgn ikut hati, renung²kan.selamat beramal hahaahaha cehhh saje tiru ust izi. the best answer to your heart whether your feeling is love or friend is Istikharah. Dont trust with your heart. Trust Allah :). kalau betul lah kawan anda 2 jodoh yg Tuhan hantar alhamdulillah tp kalau x jgn la rosakkan persahabatan yg terjalin 2. and kalau betullah anda rase cinta anda antara kawan anda 2 tulus, berdoalah bukan ikut nafsu. As a good friend, we are responsible to protect our friend termasuklah maruah mereka :) itulah yg terbaik dalam persahabatan. Honestly aku pun xde la bagus sgt, tp x salahkan kite pn perbaiki diri sendiri utk jadi yg lebih baik dr semalam :) *yess u will abby =)  aamiin...









Tuesday, April 24, 2012

saya jadi makcik lagi yeyeyeh!

hai ape la nasib. umo makin lame dah meningkat aku ni n the good news i became auntie again. thnks you for my cousin cz give me a sweet little hero :)) i pray for your good health...dgn umo ak yg cmni je ak da dapat 6 anak buah tau from kezen. mmg la anak kezen, tp da jd tradisi family ktorg. kezen2 mmg sgt rapat. So for this post I want to introduce with my niece and nephew yg cute mcm makcik die ni hahaha :)). 


1. Putri Umie Danisha
    isha da lame lahir tp sory blog ak lupe nk kenalkan kan ko. bkn lupe tp 
    bz skit. da la ssh nk jumpe isha ni. klu balik kg pn blm tentu la mama isha 
    balik so xdapat la jumpe :))



sory kak umie =) ika curi gamba isha dekat FB kak umie hihihi. haaa ni la isha mase die baru lahir. tp skg die da besar. da tumbuh gigi da pn hehehehe


the new pic of princess isha :))


2. Muhd Rifqi
    haaaaaa yg ni x tipu. die btul2 bru lahir 7 april ari 2. wahh dekat dah ngn besday
    makcik die ni =D. sgt makcik abby leteu ;) masih merah lagi tau kulit die. tp sedih 
    n terkilan...sbb opahbetul die x sempat tgk cucu die. kalau arwah Mak Nyah ade 
    lg mst arwah hepy... Al-Fatihah utk arwah Mak Nyah sy...Sri Rusmayani... rindu 
    kat maknyah...:)



Ni la rifqi :)) same mcm muke mak die.



alololo ape nangis 2 syg, hero mane bole nangis la shame shame =)

bowling time with my officemate =))

keje kat mane² ofis pn klu mgadap computer 24jam ttp akan rase stress tp bukan dekat Cyberview Sdn Bhd =)). satu²nye ofis yg sgt menjage kebajikan staff :) stp bulan mst ade game yg company akan organize under HR department. mase 1st month masuk kat company ni ade Paintball Day tp sume gamba mase main paintball 2 dah hilang sbb terreset memory card. sgt sedih sbb byk gamba cntik2....tp xpe la ganti ngn gamba main bowling. thnks for all Cyberview staff cz give me having a great time with you all =)) tp mase game ni ak terdatang lambat la pulak nasib baik ade zainol yg sgt baik hati menganti kan turn ak hahahaha thnks zainol bg ak byk strike. lambat bukan sengaja oke. da la time 2 ari jumaat. jalan sgt jam nk rushin pegi Alamanda mmg cari gaduh la dgn kereta2 yg baru balik dr smyg jumaat. da la ak kua ofis lambat sbb ade keje yg kene siapkan. tp ape2 sgt2 happy ari 2 abis lepas sume geram n stress mase keje. Btw thnks a lot to Kak Miila my supervisor from IT department sbb blanje mkn kat Noddle Stop after were finished our bowling game. thnks sgt kak mila sbb blanje mkn harap2 kak mila murah rezeki. gaji naik thn ni aamiin =D. Tp kan klu korg nak ak tau ade secret hihihihi ari 2 ak balik ofis lmbt sgt. kul 8mlm ak still ade kat ofis. n ttbe....ade bunyi org main suis eeeeeeee sgt seram time 2. da la kat department yg ak duduk 2 sume org dah balik.  Ya Allah hanya tuhan je yg tau cmne perasaan ak time. Tp ak xtau la nape time 2 ak bole sambung balik wat keje. pas2 'bende' tu makin mengganas lak. die main suis aircond. haish ko ni makhluk mmg cri nahas. ak mmg trus kemas beg dengan xtutup PC, ak x basuh mug, ak xtutp aircond ak trus cabut lari. da sampi tgh jalan argghhh aircond lak x tutup. nak xnk terpakse ak patah balik klu x naye ak esk bos besa marah. Ya Allah malam 2 mmg la mlm yg fes time jd dlm idup ak n ak xleh lupe smpi skg hahaha. Padehal Raqib penah cite kat ak die pnh balik lambat kene kcu. Tp 2 la ak ni degil, xpercaye konon last2 terkene btg idung sendiri amboi ko. tobat start dr ari 2 ak sllu balik awl. plg lambat pun kul 7. takut~~~ cm da lari tajuk lak dr Bowling tournamentkan? hahaha xpe. iklan iklan =P


PHOTO BUCKET

















Tuesday, April 10, 2012

good news for women

semua orang tahu ape 2 kanser payudara cik ke, kakak ke, makcik ke, nenek ke, moyang ke, dan lelaki ke. dan semua wanita atau perempuan sgt takut dgn kanser payudara disebabkan risiko yg boleh mnyebabkan kematian. tipu la kalau ade wanita yg x menjaga kesihatan payudara die kan, semua org sgt berhati2 dalam hal ni. dalam banyak2 penyakit dalam kalangan wanita, kanser payudara menyumbang peratusan yg plg tggi. heee ngeris 2. tp skg ak nak ckp dunia dah makin maju. u know why? sbb zaman skg dah ade mesin yg boleh detect  breast cancer seawal yg boleh. before ni pn ade mesin untuk mengesan breast which is mamogram tp mamogram hanya lah mesin 2D dimensi. dengan mesin 2D imej kanser hanya boleh diimbas dengan sudut atas bawah dan kiri kanan. nk tau mesin yg terbaru ape? lagi canggih dr mamogram ;). taaddaaa!!!!

credit to google

ni la namenye Digital Breast Tomosynthesis. dengan DBT ni doktor boleh mengesan awal pembentukan cell cancer dalam payudara. denga mesin ni dapat menghasilkan imej 3D payudara dari pelbagai sudut dan yg plg awesome bile mesin dapat memberi imej tisu payudara dengan lebih jelas. ce korg bayangkan betapa keciknye tisu kulit kite, tp mesin ni boleh tgk tisu yg dalam payudara kite. power kan? dengan imej yg jelas berbanding imej dr mesin mamogram 2D, doktor pakar boleh meneliti setiap lapisan imej yg terhasil dgn mesin DBT. setiap buuton yg ditekan utk melihat imej tisu payudara, mesin akan mengeluarkan 15 imej dr imbasan yg dihasilkan. dengan adenye mesin ni Insyallah boleh bantu orang ramai utk mengesan awal kehadiran kanser. so sekali gus kite boleh merawat dan menjalankan langkah awal untuk menghalang cell kanser yg akan merebak. memang ajal dan maut semua di tangan Allah. tp as a human we need to make efforts to stay away from dangerous disease. While Rasullullah s.a.w encouraged His followers to care and do a treatment when needed. so please take note =)


"sesungguhnya Allah menurunkan penyakit, dan menjadikan bagi setiap penyakit  itu ubat, kerana itu hendaklah kamu semua berubat dan janganlah berubat dengan benda yang haram"
- hadis Rasullullah s.a.w -