Friday, March 30, 2012

dont judge a book by its cover


itulah kate yg ak rase sesuai untuk mengambarkan sesuatu yg manusia x nmpk dgn mata kasar.'dont jugde a book by its cover' meaning you shouldn't prejudge the worth or value of something, by its outward appearance alone (wikipedia).  dont jugde the value of a thing simply by its appearance.  that is not the main topic i want to say now. cuma kesal dgn sesetengah sikap manusia yg suke melihat kelemahan org lain drpd melihat kebaikan org lain. 2 la manusia emmm maybe x semua tp majoriti. hehehehe sorry ape yg saya kate kan ni kalau ade yg menyinggung perasaan mane2 pihak. cuma dr sisi pandangan sy sendiri. rata² sy pegi bila org tgk perempuan yg free hair n sexy mst ade yg sound bukan² n cakap belakang pasal perempuan sexy 2. bile sy berkawan dgn org yg free hair nnt mst ade yg ckp sesuatu pasal kwn yg free hair 2. come on la, be open minded sket. x semestinye perempuan yg free hair n sexy 2 jahat. mungkin dr segi penampilan mereka kurang sopan tp hati mereka lebih bersih dr yg bertudung.  dan x semestinya yang bertudung 2 semuanya baik dan berhati bersih. kita x tau mase depan seseorg 2, mgkin skrg mereka berpakaian seksi n kurg sopan. mane tau akan datang pakaian diorg lg labuh lg tertutup berbanding dgn perempuan2 yg sblm ni bertudung. jangan la kite manusia ni hukum golongan yg mcm 2, pttnye lg baik kalau kite terus kawan dgn org2 yg sexy tu. mane tau bile kite berkawan dgn org2 yg freehair lg sexy ni kite boleh tarik2 sikit minat diorg utk berhijab, bukan kite hukum diorg. perempuan ni senang. jgn pandang rendah dgn perempuan yg luarannye nmpk mcm kurang sopan. hati perempuan ni sgt lembut. macam ibu cakap, "jgn tgk org dgn penampilan. tgk sifat die n hati. kalau seseorg perempuan 2 seksi macam nak rak tp die baik hati dan dengar kate x mustahil satu hari nnt die boleh jadi perempuan yg solehah kalau ade org yg bimbing die." yess dats true mom. x dinafikan, boleh tgk contoh2 yg semua org tahu. dr wardina, irma hasmie, diana amir. dulu diorg agak seksi tp skg da comel dgn penampilan yg baru... :)
so jgn la kite terlalu melihat kelemahan org lain. kalau kite mem'bz' kan diri ngn hal kelemahan org lain, lebih baik kite mem'bz'kan diri utk tgk kelemahan diri sendiri. there is a difference between knowing and looking somebody, just looking somebody doesnt mean you know them. hope ni boleh jadi motivasi utk diri sy jgk. amin :)