Thursday, November 3, 2011

Bread Pudding

3 tahun ak merantau blaja kat negeri org.
mmg xde mase ak nk belek2 dapo kat umah ak ni.
skg da jadi penduduk tetap umah hahahaha
so dapur ni ak yg punye skg.
ari2 ak buli ko dapo.
padan muke
ari2 ko comot hahaha
ak malas nk byk2 ckp kat entry ni just nak share satu resepi.
resepi ni ak dapat dr web KONGSI RESEPI
try r bukak. mcm resepi ade.
confirm klu korg bukak mst korg rase teruje sbb ade byk mknn yg best2 ^^
so slmt mncube semua (suare upin ipin hahaha)

BUTTERSCOTCH BREAD PUDDING

8 keping roti (roti yg disapu butter. roti ape2 pn bole, tp sy gne roti butterscotch from gardenia)
2 tin susu cair/ 600ml fresh milk
3 biji telur (sy guna telur gred B)
1 cawan gula
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis (sy tambah)
coklat chips secukupnya (sy tambah)
mixed fruit secukupnya (sy tambah)



Cara-cara
1. Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
2. Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu.
3. Masukkan soda bikarbonat dan serbuk kayu manis dan kacau hingga sebati.
4. Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15min supaya roti kembang.



5. taburkan coklat chips dan mixed fruit atas susunan roti td mengikut selera masing2.




6. Bakar 20-30min pada suhu 170. Kemudian sejukkan. (tapi sy guna suhu 150 sbb adunan puding sy tebal, klu puding tebal better kurangkan sikit suhu dan panjangkan masa mmbakar bagi die masak sampai dalam roti)





SOS KASTARD

1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard ( sy guna 4 sudu)
2 sudu besar gula
1 tin fruit koktail (yg ni sy tambah sendiri, masukkan sekali air buah dalam tin 2)
sedikit esen vanila

Cara-cara
1. Satukan bahan sos kastard kecuali fruit coctail dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
2. agak2 tepung kastard hampir masak, masukkan fruit coctail dan airnya skali. kcu sampai masak.
3. agak2 klu pekat boleh tambah air.

ambik ko. umah ak ramai askar 2 yg wat sampai satu periuk sos kastard die haha

DONE!! =) dah bole hidang, klu ikut taste ak, ak suke mkn sejuk2 so ak punye letak dlm ice box bg sejukkkk. tp ibu ngn abah suke panas2 so lepas je masak 2 trus je hidang ;) simple je kan?

model sambilan ^^

maveles x? haha pasan!

butterscotch bread pudding with custard.


No comments:

Post a Comment

leave ur comment here =)