Monday, November 21, 2011

i got new boyfriend!


tenkiu! tenkiu! tenkiu berry muchmellow to my ayah sbb temukan syg dgn jodoh yg sy idam2kan =D hope jodoh kami berkekalan hingga akhir hayat hahahahaim happy today ;) you're the best papa in the world. i love you so much...baru ak rase kenikmatan dan kemanisan bile hidup dgn family. selame ni ak blaja jauh dr family. balik rumah pn jarang. xbyk mase yg ak ade utk berkongsi hidup manis itu. so skg da ade dekat fmily :D dimana ade abby di situlah ade ibu bapenye hahahaha

PHOTO BUCKET

my kacak :D

my sexy boyfriend :D

Tuesday, November 15, 2011

my top songs this week ;)

dont know y mggu ni ske dga lagu2 ni smpi repeat byk kali :)

1. Hatimu Milikku - Nera AF





2. The Day You Went Away - M2M





3. I Love You Like A Love Song - Selena Gomez





4. Kita Satu - Spider





5. Kurnia - Mizz Nina Ft Noh





6. Babak Pertama - Drama Band






7. Dear God - Avenged Sevenfold






Wednesday, November 9, 2011

takdir

ALLAH mEmBeri 1 PertemUan Agar tAkdir tErciPta:.."

ALLAH meWujuDkAn sAyanG agAr kiTa biSa mEnGenAli;

ALLAH tiTipkAn riNdu aGar kitA sliNg menGIngati..'

ALLAH bErikaN peRpisahAN aGar kIta sAlinG meNghArgAi;

NamUn mAnusIa seRing meNghaRgAi seTelAh kEhilaNgaN:

DisAat tiaDa aPa lAgi mAmpu meRubah.:"

HarGai lAh apE yG kitE adA sKrang sEbelUm kEhilAngAnYa

happy eid recipes =D

walaupun da raye yg ke3 tapi bahang raye ttp ade.
org ckp daging korban x elok klu x masak dalam mase 3 hari.
btul ke? ak pn xtau. nnt bile ak da dpt jawapannye ak post eh ;)
raye ke3 ni xde la havoc sgt lauk pauknye. just simple2 je :)
tp klu da mkn ramai2 satu fmly.
mknn simple pun jadi cm grand giler.
so kat sini ak terasa cm nak share resepi jep.
walaupun mknn yg simple n korg sume tau nak wat =)

the main course SUP TULANG

cara-cara

1. ambil tulang lembu. Rebus dengan api kecil sampai empuk. Kalau nak buat makan tengahari...pagi-pagi tu dah mula kne rebus kat ats dapur. tutup periuk supaya wap terperangkap dan daging cepat empuk. Masukkan dua tiga ketul bawang putih yang diketuk, 1 inci halia dan 2 batang serai yang juga di ketuk. Setelah agak empuk masukkan ubi kentang dan buah tomato.

2. untuk bawang goreng, klu nak kaw kne la gne homemade pny =D resepi bawang goreng ni sy dapat dari blog kak nani rostam. nak sedap mesti guna bawang merah dan bawang putih goreng buatan sendiri.(Hiris bawang merah dan bawang putih nipis-nipis berasingan dan goreng juga berasingan). Tabur tepung gandum, garam dan perasa ke atas bawang hiris lalu goreng ke dalam minyak yang agak banyak. goreng dengan api kecil sehingga garing kekuningan. angkat dan tos di atas kertas tisu dapur. Setelah agak sejuk dan rangup simpan di dalam bekas kedap udara berasingan bawang putih goreng dan bawang merah goreng.

3. Di dalam sedikit minyak lebihan bawang goreng tadi, tumis bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan (ketumbar, jintan manis, jintan putih yang telah dikisar terlebih dahulu).Setelah garing cepat-cepat tutup api dan tuang kesemua termasuk minyak kedalam air rebusan tulang yang telah empuk.

4. Tumbuk bawang merah kecil, bawang putih, halia, lada putih, lada hitam, serbuk kas-kas sehingga lumat. Tumiskan didalam sedikit minyak lebihan bawang goreng tadi sehingga naik bau dan agak garing. Tutup api dan masukkan kesemua bahan termasuk minyak sekali ke dalam sup tadi. Masukkan garam dan serbuk pati ayam.

5. Akhir sekali, di dalam sedikit minyak lebihan bawang goreng tadi, tumiskan tiga sudu makan tepung gandum sehingga berwarna kekuningan dan tutup api serta tuang gorengan tepung tadi dengan minyak sekali ke dalam sup tadi.Biar sebentar dan selepas itu boleh di angkat. Gorengan serbuk tepung tadi adalah untuk memekat dan menambah keenakan rasa sup tulang tersebut.

Hidang bersama taburan bawang goreng merah dan putih, daun sup dan daun bawang serta boleh dimakan dengan sambal kicap.

Cara membuat sambal kicap : Tumbuk cili padi dan bawang putih sampai lumat lalu masukkan kicap soya manis.

Kesemua sukatan bahan-bahan adalah mengikut agak-agak dan kesukaan sendiri.
tgk la byk mane korg nk masak. kne agak2. xtau nk wat anggaran bape hihi ^^



TAUHU SUMBAT

1. ambil tauhu lumurkan dgn sedikit garam, serbuk perasa (sy gne secukup rasa maggi) dgn sedikit je sos tiram. gaul rata dan goreng dalam minyak yg da panas.

2. potong sayur halus2 timun, dan gaulkan dgn sedikit taugeh. (klu suke carrot boleh la tambah.)

3. setelah tauhu da goreng, potong bentuk segi tiga n belah bahagian tgh tauhu, sumbat je sayur campur (taugeh& timun) tadi dalam tauhu.

4. hidang tauhu sumbat dgn sambal kacang. nk resepi sambal kacang? cari kat sini =)



PUDDING OREO

1/2 paket agar-agar stripe atau ( 8 gram-1 paket serbuk agar-agar)
6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan)
2 cawan air
2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya)
1/2 cawan gula
1 ikat daun pandan

Cara-cara

1. Rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut.

2. blender halus biskut oreo.

3. masukkan susu segar dan gula dalam agar2 yg direbus tadi. kacau sebati. Setelah agar2 dan gula larut, masukkan susu dalam agar2. (jgn masak susu cair terlalu lame sbb nnt boleh hangus)

3. Setelah semua sebati, curah agar2 yg dimasak dalam acuan yg sudah diisi dgn biskut oreo dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi. (tuang agar2 perlahan2 dlm acuan supaya serbuk oreo tdk berselerak.)

fes time buat x jadi. tuang agar2 laju sgt. abis oreo die berselerak.

2nd time wat bru jadi. nice one =) walaupun xbape cntik sgt hihi

Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha :)

setiap tahun semua umat islam akan menyambut hari raya aidiladha or erti kate lain hari raye haji. as we know, semua org suke hari raye especially hari raye aidilfitri sbb dapat duit raye ^^ tp hari raya aidiladha ialah perayaan yg terbesar skali dlm Islam yg akan kite sambut pada hari ke 10, 11, 12 dan 13 zulhijjah. ape yg specialnye raye ni? raye ni ade ibadah korban. ibadah Qurban 2 maksudnye penyembelihan haiwan ternakan. haiwan yg biase org wat qurban
contohnye mcm unta, lembu, biri-biri dan kambing. kerbau? haaa ni la yang ak confiuss sgt. spnjg idup ak xpnh pulak ak tgk org sembelih kerbau. kerbau boleh makan kerr?? hahaha actually ak pnh tgk qurban skali je seumur hidup. mase umor ak 12thn. mmg rase mgerikan smpi ak nangis tgk lembu 2 kne sembelih. serius. da kne sembelih pn lembu 2 idup lg. ak nmpk lembu 2 menangis. kesian lembu 2. mst die sakit. tp nk wat cmne. 2 bahagian die n tuhan balas dgn ganjaran yg sgt lumayan utk lembu2 yg kne qurban. setitik darah die jatuh kat bumi. syurga la pasti tempatnye. sejak hari 2 ak xpernah nk tgk lembu kne sembelih. sbb ak xkuat nk tgk. klu sedih ak xleh mkn lembu 2. so ibu x bagi ak tgk. tergerak hati ak nak share dgn semua org ape fadhilat Qurban ak pun dapat dari web INI

1. Keampunan
Titisan darah qurban yang pertama adalah merupakan pengampunan bagi dosa-dosa yang telah lalu iaitu sebagai penebus dosa yang telah dilakukan.
‘Imran bin Hushain radhiallahu ‘anhushallallahu ‘alaihi wasallam bersabda kepada Sayyidatuna Fatimah radhiallahu ‘anha: meriwayatkan bahawa Rasulullah
Maksudnya: “Wahai Fatimah! Pergilah ke tempat (penyembelihan) qurbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu adalah merupakan pengampunan bagimu di atas dosa-dosamu yang telah lalu.”
(Hadis riwayat al-Hakim)

2. Kebajikan (hasanah) yang dikurniakan kepada orang yang berqurban adalah sebanyak bulu binatang yang diqurbankan.
Zaid bin Arqam radhiallahu ‘anhu meriwayatkan:
Maksudnya: “Para sahabat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bertanya: “Wahai Rasulullah! Apakah yang ada pada qurban itu?” Rasulullah menjawab: “Ia adalah sunnah bapa kamu Ibrahim” Mereka berkata: “Apa yang akan kami perolehi darinya wahai Rasulullah?”Rasulullah menjawab: “Bagi setiap helai rambut satu kebajikan” Mereka berkata: “Bagaimana pula dengan bulu wahai Rasulullah?” Rasulullah menjawab: “Bagi setiap helai bulu satu kebajikan.”
(Hadis riwayat Ibnu Majah)

3. Darah qurban yang tumpah ke bumi akan mengambil tempat yang mulia di sisi Allah subhanahu wa ta‘ala.
‘A’isyah radhiallahu ‘anha meriwayatkan bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
Maksudnya: “Tidak ada amalan yang dilakukan oleh anak Adam pada Hari Raya Qurban yang lebih disukai Allah melainkan menumpahkan darah (menyembelih binatang qurban). Sesungguhnya binatang qurban itu akan datang pada Hari Kiamat bersama tanduk, kuku dan bulunya dan Allah memberi pahala ibadah qurban itu sebelum darah binatang qurban itu jatuh ke bumi. Oleh itu, elokkanlah qurban kamu.”
(Hadis riwayat at-Tirmidzi,Ibnu Majah dan Hakim)

4. Akan memperolehi kenderaan atau tunggangan ketika meniti titian al-Sirat al-Mustaqim di akhirat kelak.
Sabda Nabi Muhammad SAW (maksudnya): “Muliakanlah qurban kamu kerana ia menjadi tunggangan kamu di titian pada Hari Qiamat”.
“Tidak akan sampai kepada Allah daging-dagingnya dan tidak pula darah-darahnya. Tetapi akan sampai kepada Allah ialah ketaqwaan dari kamu. Demikianlah dipermudahkannya korban-korban kepada kamu supaya kamu mengagungkan Allah terhadap hidayah-Nya kepada kamu. Dan hendaklah kamu gembirakan orang-orang yang berbuat kebajikan.” (al-Hajj : 36-37)

dan hukuman bagi yg mampu tp x melaksanakan qurban
Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu katanya, sabda Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wasallam:
Maksudnya: “Barangsiapa yang ada kemampuan untuk berqurban tetapi tidak melakukannya, janganlah dia hadir bersama kami di tempat sembahyang kami”.(HR Ahmad dan Ibnu Majah)

ak bukan nak membebel panjang or blagak jd ustazah. sekadar berkongsi ilmu je ^^
di kesempatan ini. sy dan keluarga ingin mengucapkan...



Monday, November 7, 2011

shomey gilerr

can u imagine how cute a newborn animals? sgt comel kecik n suci.
rase mcm nak peluk2 nak cium je hahahaha
sape sangke haiwan comot yg waktu dewasanye ialah seekor haiwan yg sgt comel ketika kecilnye.
sbb skg pun ak rase cm ak jadi pencinta haiwan je
now i know what the veterinar feel ;D
so boleh la ak jadi doktor haiwan hahahaha
layak ke toqqqqq?
let we see the amazing picture of animal's baby ;)


tgk anak monyet. besar ibu jari je hahahaha comel kan? walaupun bile besa nnt die nakal, suke cilok baju org kat ampaian hahaha

manje kan die tdo? walaupun besar nnt die jadi haiwan yg garang. 2 la lion. lion king hahaha

yg ni special kes...muke innocent je.dr kecik smpi besa baik jep ;) tp bile besa nnt bru comel sket kot dt kecik cmne hahaha

haaaa ni pun kategori haiwan yg ganas jugak. ce teke ape? fox la grrrrr serigala putih. skali kne gigit mmg dating kat hospital la ko hahahaha. tp tgk la cute je mase kecik hahaha

rabbit, hamster, cat and dog :)

beby dolphin :)

sweetnye bebyy swan ni :) teringat cite barbie. sume cite barbie mst ade swan kat tasik die kan haha

yg ni ak confem korg mst x pasan ni ape kan? sape nk pecaye ini ialah beby panda :)
masih merah lg. xde bulu.

ni anak meow meow~~~~ =)

wonderpets!! ni la kure2 2 mase die beby dulu hahahhaa

polar bear. wahh snow fur. i like ♥

quack! quack! quack! its a duck bebeh ;)


Thursday, November 3, 2011

besday mom =D

bulan ni tahun ni genap umo ibu ( sri hasnidawati) 4o tahun.
heppy becoming besday ibu! :D
i love u so much.
abah, shafiq, ina, sadad, wawan, memer, chaer sume syg kat ibu sgt2.
we love you mama ;)

PHOTO BUCKET


pejam celik pejam celik da tue da ibu. da bole pggl nenek la cmni hahahaha
=p
nenek sri ;)

Bread Pudding

3 tahun ak merantau blaja kat negeri org.
mmg xde mase ak nk belek2 dapo kat umah ak ni.
skg da jadi penduduk tetap umah hahahaha
so dapur ni ak yg punye skg.
ari2 ak buli ko dapo.
padan muke
ari2 ko comot hahaha
ak malas nk byk2 ckp kat entry ni just nak share satu resepi.
resepi ni ak dapat dr web KONGSI RESEPI
try r bukak. mcm resepi ade.
confirm klu korg bukak mst korg rase teruje sbb ade byk mknn yg best2 ^^
so slmt mncube semua (suare upin ipin hahaha)

BUTTERSCOTCH BREAD PUDDING

8 keping roti (roti yg disapu butter. roti ape2 pn bole, tp sy gne roti butterscotch from gardenia)
2 tin susu cair/ 600ml fresh milk
3 biji telur (sy guna telur gred B)
1 cawan gula
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis (sy tambah)
coklat chips secukupnya (sy tambah)
mixed fruit secukupnya (sy tambah)



Cara-cara
1. Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
2. Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu.
3. Masukkan soda bikarbonat dan serbuk kayu manis dan kacau hingga sebati.
4. Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15min supaya roti kembang.



5. taburkan coklat chips dan mixed fruit atas susunan roti td mengikut selera masing2.




6. Bakar 20-30min pada suhu 170. Kemudian sejukkan. (tapi sy guna suhu 150 sbb adunan puding sy tebal, klu puding tebal better kurangkan sikit suhu dan panjangkan masa mmbakar bagi die masak sampai dalam roti)





SOS KASTARD

1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard ( sy guna 4 sudu)
2 sudu besar gula
1 tin fruit koktail (yg ni sy tambah sendiri, masukkan sekali air buah dalam tin 2)
sedikit esen vanila

Cara-cara
1. Satukan bahan sos kastard kecuali fruit coctail dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
2. agak2 tepung kastard hampir masak, masukkan fruit coctail dan airnya skali. kcu sampai masak.
3. agak2 klu pekat boleh tambah air.

ambik ko. umah ak ramai askar 2 yg wat sampai satu periuk sos kastard die haha

DONE!! =) dah bole hidang, klu ikut taste ak, ak suke mkn sejuk2 so ak punye letak dlm ice box bg sejukkkk. tp ibu ngn abah suke panas2 so lepas je masak 2 trus je hidang ;) simple je kan?

model sambilan ^^

maveles x? haha pasan!

butterscotch bread pudding with custard.


Wednesday, November 2, 2011

someday






I hope this tears will stop running someday
Someday after this darkness clear up
I hope the warm sunshine dries these tears
When I feel that I’m getting tired of looking me exhausted,
I want to give all my dreams I’ve kept hard
very time I feel that I’m lacking in many things more than I have
I lost strength in my legs and drop down
I hope this tears will stop running someday


Someday after this darkness clear up
I hope the warm sunshine dries these tears
Everyday I hold out comforting myself “it’ll be alright”
But it makes me afraid little by little
I tell myself to believe in myself, but I don’t
Now I don’t know how longer I can hold out
But wait it’ll come
Although the night is long, the sun comes up

Someday my painful heart will get well
I hope it helps me now.
I hope the God will help me
I don’t have enough confidence more and more to overcome myself
I hope this tears will stop running someday




Someday after this darkness clear up
I hope the warm sunshine dries these tears
But wait it’ll come
Although the night is long, the sun comes up
Someday my painful heart will get well
Someday… Someday…

yes I am babysitter ^^

nape x pecaye?
tolong la pecaye. tolong la like jgk. believe me ;) hahaha
ikutkan ati ak cuti sem ni ak nk ambik lesen. da daftar da pun. tp x gi klas lg.
jiran ak dah sarat mengandung.
so sorang pekerja taska die dah ambik cuti beranak.
so x ckup pekerja. plus die lak tgh sarat mgandung.
xlarat sgt nk wat keje byk2.
so die mnx tolong keje kat taska smpi tgh bulan nov ni :)
first pike jgk la. omg sy excited nak ambik lesen ni :(
tp ble pike balik. xpe la.


bkn slalu pun dpt peluang ni ;)
n fyi keje taska bukan la mudah.
mmg byk keje n penat sbb berhadapan dgn kanak2 yg belum knl ape2 erti.
dari pagi cuci najis bayi stp kali die 'oakoak', suap makan utk budak, mandikan, buatkan susu, masak, pakai kan baju, tidurkan beby, mcm2 la kne wat.
tp plg tensen bile setiap kali 5 min mst ade budak dtg.

"teacher!! akif xnk kawan alif"

"teacher!! aiman kan panjat tingkap"

"teacher!! uni ambik mainan dania"

"teacher!! ara xnk kawan amjat"

n yang plg ak plg xsuke dga

"i'ce!! danisha yak la"
ape 2? tu klu budak berak. die pelat x reti nk sebut "teacher danisha berak"
2 yg bunyi lain mcm je
hahahhaa so sweet klaka.
ade jgk budak yg klu berak, die tau %#^&^^#$# die busuk so die nyorok blkg langsir.
hahahaha klaka giler tgk budak2 ni terutamanye time gado.
wlupun tensen dga bdk2 mnjerit.
tp ntah la ape kene ntah ngn diorg.
ak lak yg cm org gile gelak sorg2 tgk actions diorg :D
klu pagi relek sket sbb budak2 xramai. tp lepas kul 12tghari.
budak tadika da balik. so full ckup 25 org.
ambik ko nk jge 25 org budak yg mcm2 karenah =p
so ade hikmah ak terime keje ni.
byk bende ak blaja.
plg penting cmne nak jge pemakanan, cara mandi, cara adun, cara bg minum susu utk kanak2 yg berusia kurg dr setahun.
sumpah best.
bile sabtu ahad cuti pn da stat rindu diorg. nape eh?
ak rase....ak da jatuh cinte la weh hahahaha

PHOTO BUCKET

ni hani, sory la pose melampau. die mmg suke sgt terkangkang hahaha
kaki 2 da la tembam. grrr geram hahaha

isap jari mmg febrete die. tp plg febrete die suke mkn sampah kat lantai.
pantang lepas sikit, rajin die mgutip ;)
yg ni payah sikit nak jge. 24 h kne tgk die jep pernah skali die mengesot sampai dapo hahaha

ni la danisha n yg butak 2 shaima. klaka la beby girl botak =P

shafika, dhanisha, mawar ♥





ni khaleesya! sgt indipendent beby girl. ni la yg plg ak syg sbb die baik x nakal ;) ak syg sume la cume yg ni plg syg haha

Tuesday, November 1, 2011

simple sunday

sunday!!! so lazy sbb da tau esk kne keje huhuhuh
plus skg ni musim ujan. pagi2 pn da ujan.
sejukkkk cm kat cameron woooo
sejuk2 cmni klu la dpt mkn kudap2an sedap giler kot.
tau ke kudap2 2 ape?? translate english jadi appetizer ;)
dgn muke sembam baru bgun tdo.
trus serbu dapoq tgok ape ade.
hahaha da lapo sgt cheq ni.
sbb kan ari ni cuti so rajin lah sket nak masak =D
nasi goreng and cucur ikan bilis, keropok udang haaaaa setel.
tggl wat milo je.
so kat sini sy nk share satu resepi cucur ikan bilis the best ever hahaha
xde la sedap sgt tp spesel la jgk utk di masak time weekends ni ;)

RESEPI CUCUR IKAN BILIS

3 cwn tepung gandum
2 sudu besar tepung beras( utk bg cucur udang 2 rase ranggup so bile mkn so crunchy )
1 gengam ikan bilis
1 biji bawang besar
1 sudu sos tiram
1 biji ubi kentang
serbuk pati ayam sikit
garam secukup rasa

CARA-CARA

1. blender ikan bilis dan bawang skali. ( terpulang la klu nk tumbuk gne lesung batu ^^)

2. potong ubi kentang kecil2 cm dadu 2.

3. goreng kentang yg dipotong tadi setengah masak.

4. bancuh tepung, kentang yg da di goreng, sos tiram, garam, pati ayam, ikan bilis dan bawang
yg dah di blender td.. kcu sampai sebati.

5. akhir skali, panaskan minyak dlm kuali dan goreng batter tepung td. siap :D jadilah cucur.
dah boleh hidang dgn sos ;)

RESEPI SOS CUCUR IBU SAYA

4 sudu besar sos cili
1 sudu kecil gula
1 ulas bawang putih (cincang)
air panas ikut anggaran.

CARA-CARA
campur je sume bahan di atas 2 :)


dah siap. simple je kot. adik sy yg skolah rendah pn tau wat haha